Naar Lapland zonder vliegen (in 44u)

2785 km. Dat is de afstand tussen Gent en  Sarek in Zweden. Ik ben mijn schuld van vorig jaar nog aan het afkopen met zoveel mogelijk vegan food en ook al is Lapland overbrugbaarder dan Bangkok, daar geraken zonder vliegtuig was toch een kleine uitdaging. Maar kijk, een beetje extra tijd en vooral veel flexibiliteit later,  stond ik met een minimum aan CO2 uitstoot in wondermooi Noord-Zweden. Dat ik trouwens die uitgespaarde vlieg-miles amper 48u later in rook zou zien opgaan, is voer voor een volgende blogpost…

gallivaretrein

Waarom

Waarom ik het -kunstmatig goedkoop en enorm vervuilend – vliegen wil vermijden lees je oa op de website van BBL  en Transport & Environment. Ik ben dan ook heel blij met een campagne als Zomer Zonder Vliegen en de groeiende aandacht  over de rol van vliegtuigen in klimaatopwarming.  Walk the talk en dus werd het ook een Winter zonder Vliegen.  Via Ecopassenger kan je snel je CO2 uitstoot, energieverbruik en andere parameters zien naargelang welk type transport.

Ecopassenger vergelijking Gent-Gällivare

HOE

Gelukkig zijn mijn reis-maatjes even zot en idealistisch als ik. We vertrokken op woensdag om 16u in Gent, gebruikten een deelauto van Dégage en reden 850 km  naar Kolding in Denemarken (met avondpauze). Om 4u ’s nachts kwamen we daar toe, moe en stijf. We parkeerden de auto op een gratis parking en sleepten al onze ski’s, pulka’s en tassen naar het station. Via Kopenhagen en Stockholm, de nachttrein op naar Gällivare.  Een dikke week later deden we alles in omgekeerde volgorde. Dit alles voor 620 euro, lijkt prijzig maar er zit wel een overnachting (op de trein) in.  (Trouwens als je vliegt, is dat ook maar tot Stockholm en de slimme Zweden laten je sinds kort ook taxen betalen)

  • Gent-Kolding: Deelauto –  850 km aan 0,26 €/km (4 pers) dus ongeveer 55 € pp (enkel)
  • Kolding -Kopenhagen Trein 48 € pp (terugrit 49 €) (in station gekocht)
  • Kopenhagen – Stockholm Trein 64 € pp (terugrit 98 € pp) (online)
  • Stockholm – Gällivare met Arctic Circle nachttrein met slaaplaats : 86 € pp (enkel) (online)
  • Gällivare – Ritsem met bus, aangekomen op vrijdag om 13u. 50 € pp (terugrit 30 €) (ter plaatse)

2785 km, 44u en 30 graden verschil.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s