Van rasta naar lycra

Deel 3

Saint bertrand de comminges -Capvern 35 km/ Capvern- Orincles 70 km / Orincles -Lourdes -Beaucens 29 km / Beaucens – Pau 72 km

Terwijl we rond Foix en Carcasonne menig hippiedorp tegenkwamen, we vaak ingehaald werden door fel beschilderde bestelbusjes, op dorpspleinen naast de petanquende oudjes ook rastamannen, honden en batikgewaden opmerkten, verandert dit naarmate we Lourdes dichter naderen.

Het wit en blauw van de zusters en de grijze haren van de gemiddelde Lourdesbezoekers daar gelaten, zijn het vooral fluokleuren die in het oog springen. Hier wordt gekoerst. We vallen met tassen, dikkere banden, kinderen en trage klimmen volledig uit de toon. De fietsen zijn hier licht, de kuiten gespierd, de zonnebrilen aerodynamisvh en de snelheid op punt. Met de Tour de France die hier zopas passeerde, Gavarnie, Le col du Tourmalet en Le col d’Aubisque kan je ze geen ongelijk geven.

Kaarsen,water en beeldekes …Commercie in Lourdes

Grot van Bernadette – Lourdes

Wij stoppen echter 20 km voorbij Lourdes. Op de gezellige familie camping zijn we niet langer de enige fietsers. Wel de enige trekfietsers. Terwijl we ondertussen min of meer gewoon zijn aan de minimale kampeeruitrusting, ons eten klaarmaken in twee kleine potjes en al zittend op handdoeken en gras ons wijntje opdrinken (waarvoor we eerst moeten gaan socialisen om een kurkentekker te kunnen gebruiken). Al gauw worden we door heel wat campinggebruikers verwend: de kinderen mogen een voetbal gebruiken, wij tafeltjes en kamperrstoelen. Terwijl menig ander kampeerder zich ’s ochtends vroeg in lycra hult en met de koersfiets vertrekt langs de kleine drukke wegen, laten wij onze benen 3 dagen rusten, wandelen en niets doen. Met de bus (die 2 keer per dag rijdt) gaan we tot Gavarnie waar we een wandeling maken tot onder de waterval. Met de verkeerde schoenen en een rugzakje van niemendal, maar met evenveel plezier glijden we over de kiezels en genieten van de eeuwige sneeuw.

We besluiten dat we ook meer bergen en afstand willen doen en huren een auto in Pau voor enkele dagen. Na een laatste lange fietstocht van 72 km (camille is mijn heldin) laten we de fietsen achter op een camping in Pau. Enkele dagen vooral hoogtemeters doen. Het was bijna onwezenlijk en deed ook een beetje pijn om een stuk op de stappen/trappen terug te keren en 2u later stonden we waar we 4 dagen over hadden gefietst. Maar ach, Spanje en de bergen lonken – dachten we – De reis zou iets anders verlopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s